17.03.2019

"Hrvatska - biciklistički raj s Marijem Zubčićem"

"Hrvatska - biciklistički raj s Marijem Zubčićem"
Hrvatska – biciklistički raj s Marijom Zubčićem
je projekt u sklopu kojeg će bivši hrvatski mountain bike reprezentativac biciklom spojiti najjužniju točku, rt Oštro na poluotoku Prevlaka, najzapadniju točku, rt Lako kod Bašanije, najsjeverniju točku, Žabnik u Svetom Martinu na Muri i najistočniju točku Hrvatske, Rađevac u Iloku.

Na svom putu obići će više od 100 jedinica lokalne samouprave, sve županije, četiri nacionalna parka, nekoliko parkova prirode i zaštićenih područja.
U sklopu nacionalnog biciklističkog projekta "Hrvatska – biciklistički raj s Marijem Zubčićem" koji će se održati u svibnju, a koji za cilj ima promociju Hrvatske kao cikloturističke destinacije primamljive sve većem broju turista koje privlači specifični oblik turizma soft adventure, vrijednosti koje promovira i zastupa Europska unija i projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, zaštite okoliša i „čistog“ načina prijevoza, te zdravog, aktivnog načina života i sigurnost u prometu, ovaj vikend će Mario Zubčić voziti „dalmatinski trening“ te spojiti najjužniju točku Hrvatske rt Oštra na poluotoku Prevlaka sa Nacionalnim parkom Paklenica. 
Plan je u subotu u ranim jutarnjim satima krenuti s rta Oštra, Jadranskom magistralom, proći preko dubrovačkog Straduna, te kroz Neum do Makarske i dalje put Omiša, do cilja prvog dana Splitske rive. 
Nakon noćenja u trogirskom hotelu Tragos, u nedjelju je plan startati iz trogirske ACI marine put Šibenika, Jadranskom magistralom do Vodica, Pirovca, Zadra, Nina i konačno do cilja drugog dana treninga Nacionalnog parka Paklenica. 
U ova dva dana, Zubčić će odvoziti oko 500 kilometara uglavnom Jadranskom magistralom kao pripremu za projekt u svibnju. 
 

O projektu:

„HRVATSKA – biciklistički raj s Marijem Zubčićem“ (eng. CROATIA – cycling paradise with Mario Zubčić) je nacionalni projekt bivšega hrvatskoga Mountain bike reprezentativca Marija Zubčića, Biciklističkoga kluba "Crikvenica", Udruge AHA! i marketinške agencije aha marketing d.o.o., kojim se promoviraju Hrvatska kao cikloturistička destinacija primamljiva sve većem broju turista koje privlači specifični oblik turizma soft adventure, vrijednosti koje promovira i zastupa Europska unija, zaštita okoliša i „čist“ način prijevoza, te zdrav, aktivan način života i sigurnost u prometu. 
Vožnja započinje 9. svibnja 2019. (Dan Europe) i smještena je u PPS razdoblje (predsezona). Obuhvaća 9 etapa kojima će se biciklom spojiti 4 krajnje zemljopisne točke Republike Hrvatske (rt Oštra – poluotok Prevlaka – rt Lako kod Bašanije – rt Savudrija – Žabnik – dio Svetog Martina na Muri – Rađevac – dio Iloka) i obići više od 100 JLS-a, svih 21 županija, 4 nacionalna parka te nekoliko parkova prirode i zaštićenih područja. 
Pokroviteljsku podršku projektu dali su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić, ministar turizma Gari Cappelli, ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić, a organizacijsku podršku je projektiu dala i Hrvatska gospodarska komora.
Bicikl je za projekt osigurala zagrebačka tvrtka Giant (On-Off d.o.o.), a smještaj hotelsko poduzeće Valamar i hoteli Tragos iz Trogira i Dunav iz Iloka. 

Tko je Mario Zubčić?

Mario Zubčić djelatnik je našeg Društva, rođen 25. kolovoza 1985. godine. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te stekao titulu stručni specijalist inženjer građevinarstva. Govori engleski i njemački jezik. Položio je stručni ispit i obuku na Programu stručnog osposobljavanja osoba koje provode energetske preglede i energetsko certificiranje zgrada. Nije oženjen, bavi se pčelarstvom, a od osnovne škole ljeta provodi radeći s roditeljima u obiteljskom obrtu na prodaji voća i povrća na tržnici u Crikvenici. 
Njegova je najveća ljubav bicikl. Kao aktivni sportaš, jedini hrvatski biciklist koji je uspio na biciklu odvoziti dionicu Crikvenica – Vukovar (515 km) za 22:30 sati, najbolji sportaš Grada Crikvenice 2006. godine, član Brdsko- biciklističke reprezentacije Hrvatske 2006. i 2007. godine, sudionik europskih prvenstava u Italiji i svjetskoga prvenstva u brdskom biciklizmu u Škotskoj, državni prvak u maratonu, višestruki viceprvak u kupu Hrvatske te član Biciklističkoga kluba "Crikvenica" uz mnoge je osvojene nagrade na natjecanjima upoznat s trudom, odricanjem i upornošću koji su potrebni za postizanje dobrih rezultata.

– Bit će teško, ali ne bih se upuštao u ovo da ne vjerujem u sebe – ističe Zubčić.

I mi vjerujemo u tebe i ponosimo se s tobom!