22.08.2022

Nema straha od redukcije vode u Novom, Crikvenici i Vinodolu

Izvor: https://tunera.info/

NOVI VINODOLSKI Uz rat u Ukrajini, energetsku krizu, inflaciju i požare, suše i redukcije su među top temama u Europi i Hrvatskoj. Srećom, za područje Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodolske općine, na kojem o vodoopskrbi brine komunalno društvo Vodovod i odvodnja Žrnovnica Crikvenica Vinodol, redukcije su nepoznat pojam. Tako će i ostati, umiruje pučanstvo direktor zajedničkog komunalnog društva triju jedinica lokalne samouprave Igor Uremović.
– Činjenica je da je suša. Ovog ljeta zasušilo je mjesec i pol prije no inače. Već u prvoj polovici srpnja voda je pala na razinu na koju se inače spusti oko Gospe. Prije tri tjedna digli smo novih 105 litara vode u sekundi zahvaljujući istražnim bušenjima koje smo proveli prije pet godina. Radi se o vodi koja stiže iz Gacke. Time smo osigurali dodatne količine vode i mogu reći da imamo dovoljno vode, da nema nikakvih restrikcija, tako da ljudi mogu normalno funkcionirati i biti mirni, objašnjava prvi čovjek VIO Žrnovnica Crikvenica Vinodol.

 

Osigurali smo dodatnu vodu iz Gacke, ističe direktor VIO Uremović

 

S tih 105 dodatnih litara vode iz Gacke u suši su kapaciteti podignuti za otprilike 20 posto.

Inače, u turističkoj sezoni se troši tri i pol puta više vode u odnosu na “redovni” dio godine. Ponegdje i četiri puta više.